Mutluluğun Bilimi
Mutluluk ölçülebilir mi? Cevabı karmakarışık. Ama ölçmeyi deneyenler var. Üniversite öğrencileri, çocuklar, ebeveynler, yaşlılar, çeşitli ülkelerden insanlar üzerinde yapılan anketlerde sonuç olarak belli bir mutluluk tarifi çıkabiliyor. Öncelikle mutluluğun inşa edilebilir bir şey olduğu düşünülüyor. İkinci olarak mutluluk toplumsallık hissiyle alakalı. Maddi vaziyet ne olursa olsun toplumsal aidiyet hissedilebiliyorsa insanlar daha mutlu olduklarını belirtiyorlar.
Dikkat Çekici Sonuçlar
Örneğin evliler, bekarlardan yüzde on daha mutlu. İnsan sağlıklıysa kendini daha mutlu hissediyor. En mutlu ülkeler Danimarka, Norveç, İsviçre ve Hollanda. En mutsuz insanlar ise Raunda, Burundi ve Orta Afrika Cumhuriyetinde yaşıyor. Toplumsal aidiyet büyük sorunları çözmeye yetmiyor.
Pek çok kişi mutluluğun zirvesine “akış halinde” iken ulaşıyor. Yani keyif veren, uğraş ve beceri isteyen, zaman duygusunu yok eden, seviyeli bir rekabete dayanan aktiviteleri yaptıkları zaman insanlar mutluluğu hissediyorlar. Keyif almanın bir başka anahtarı ise elinizdekilerle yetinmek değil, elinizde olanlara nasıl baktığınız. Arkadaşları ve aileleriyle gün içinde altı saat geçirenler kendilerini daha mutlu hissettiklerini belirtmişler. Tam gün çalışanlar en mutlu zamanları yakınlarına daha çok zaman ayırdıklarında yaşıyorlarmış. Zaman içinde mutluluğu öldüren üç şey ise kesin olarak kendini başkalarıyla kıyaslamak, yakın dostlara sahip olamamak ve kin tutmak olarak belirlenmiş.