Şeker Vücutta Bağımlılık Yaratıyor
Günümüz modern çağında insanların günlük yaşamları içerisinde sıklıkla tükettikleri pek çok ürün ve besinde bağımlılık konusunda son derece ciddi araştırmalar gerçekleştiriliyor. Bu noktada uzun yıllardır şekerin bir uyuşturucu gibi bağımlılık yapıp, yapmadığı uzun süredir tartışılıyor. Hatta uzmanların çoğu bağımlılık yaptığı konusunda ortak sonuca ulaşıyor.
Şeker Nasıl Bağımlılık Yapıyor?
Şekerin beyinde ödül merkezini çalıştırdığı ve çok kısa süre içerisinde bağımlılık yarattığını gösteriyor. Özellikle beynin şeker tüketimi sonucunda ödül almış gibi hissetmesi daha sonra sürekli olarak fazlasını istemesine neden oluyor. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen fareler üzerindeki deneyde düzenli olarak yemek verilen farelere bir süre sonra şekerli solüsyon verilmeye başlanması halinde farelerin bağımlı gibi hareketlerde bulunmaya başlandığı gözleniyor.
Şeker bağımlılığının belirlenebilmesi konusunda da belirlenen 4 temel madde bulunuyor. Bu maddelere göre hassaslaşma, aşırı tüketim, vazgeçme zorluğu ve karşı koyulamaz istek olarak, şeker bağımlığının belirtileri şeklinde gösteriliyor. Pek çok kişi şekeri hayatından tümüyle çıkarabilme konusunda fazlasıyla zorlu süreçler geçiriyor. Bu durumda pek çok uzmana göre şekerin insan vücudundaki en somut kanıtı oluyor.