Mikrodalgalar Gıdalardaki Besin Maddelerini Öldürüyor mu?
Mikrodalga fırının rahatlığını inkar edemeyiz; bir dakikadan daha az bir sürede, buzdolabında kalan yiyecekleri nasıl ısıtabilirdik. Ancak bu kolaylık için bedel nedir? Mikrodalgalar, kansere neden olmak ve gıdalardaki besin maddelerini öldürmekle suçlanıyor. Bu kullanışlı ısı transfer aleti veya ölümcül gıda bozma cihazı mı? Gerçeklere bakalım.
Mikrodalgalar Gerçekten Zararlı mı?
Mikrodalga fırınlar yiyecek içerisindeki su moleküllerini seçici olarak hedef alır, böylece titreştirir ve ısıyı hızlı bir şekilde serbest bırakır. Bir başka deyişle, yiyecekleri ısıtırlar.
Mikrodalgaların besin maddelerindeki besin maddelerini öldürdüğü fikri nereden çıktı? Sıkça aktarılan bir çalışma İspanya’da yapılan bir çalışmanın araştırmacıları, brokoli içerisindeki besinlerin çoğunun mikrodalga sonucu kaybolduğunu gösterdiler. Bununla birlikte, brokoli’yi sadece mikrodalgada ısıtmadılar, onlara su eklediler, bu da sebzenin besin değerini azalttı.
Besinlere suyun ilave edildiğinde ölümüne dair başka kanıtlar, çeşitli pişirme yöntemlerinin antioksidan kapasitesi bakımından 20 farklı sebze üzerindeki etkisine bakan yeni bir araştırmadan kaynaklanıyor.
Buldukları kaynatma ve basınçla pişirme en büyük kayıplara neden oldu, mikrodalgada pişirme gibi kuru pişirme yöntemleri gıdaları daha fazla korudu.
Gıdaları ısıtmanın tüm geleneksel yöntemlerinin besin maddelerini yok edebileceğini ve her yöntemin lezzeti ve besin içeriğini kendi yolunda değiştirdiğini akılda tutmak önemlidir. Pişirmede üç temel faktör zaman, sıcaklık ve nem seviyeleridir. Genel anlamda, çoğu sebze doğal olarak yüksek bir su içeriğine sahiptir, dolayısıyla mikrodalgada sebze pişirirken genellikle su eklemenize gerek yoktur.
Mikrodalgaların gıdalardaki besin maddelerini öldürdüğü fikrini destekleyecek çok az veri olsa da, öncelikle bir mikrodalga fırının besinlerin lezzetini öldürdüğünü gösteren kanıtlar vardır. Fakat bir şey açık: geleneksel fırınlara kıyasla mikrodalgaların, besin maddelerini öldürmesi konusunda hiçbir kanıt mevcut değil.