Bebek Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı?
Bebek odası aydınlatırken bazı püf noktalarına dikkat edilmeli. Odanın büyüklüğüne bağlı olarak, odada kullanılacak lambanın wat yoğunluğu ayarlanmalı. Lambalarda kullanılacak ışık ise bebeğin gözlerini yormayan sarı ışık olması tercih edilmelidir. Spot ışıklar ise gözleri yoracağı için bebek odalarında kullanılmaz.
Bebek Odası Aydınlatmasının İncelikleri Nelerdir?
Bebek odasında kullanacağınız aydınlatma sistemi bebeğin gözüne direk gelmeyecek şekilde ayarlanmalı. Işık kaynağını göstermeyen armatürler her zaman bebek odaları için kullanışlı olur. Doğrudan aydınlatma yerine dolaylı aydınlatma yöntemi seçilmelidir. Dolaylı aydınlatmanın en büyük özelliği ışık kaynağı, armatür içinden tavana yansır ve odaya genel bir aydınlatma sağlar.
Işık kaynağını istediğiniz şekilde ayarlaya bilmeniz için dimmer kullanmanız gerekir. Geceleri bebeğinizi rahatsız etmeden görebilmeniz için dimmer denilen yöntemle ışık kaynağını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Küçük aydınlatma teknikleri ise bebeklerin merak ve ilgisini çeker. Müzikli gece aydınlatmaları, desenli aydınlatmalar ile bebeğinizin algısında seçicilik yaratabilirsiniz. Gece ve gündüz ayarı yaparsanız bebeğiniz zaman kavramını da anlamaya başlar.
Bebekleri devamlı karanlıkta ya da ışıkta bırakmak tehlikelidir. Bu nedenle sensörlü ışıklar kullanabilirsiniz. Sensörlü sistemde, oda içinde bulunan aydınlatma kaynakları havanın kararmaya başlamasıyla devreye girer. Bebeğinizin yeteri kadar uykuyu alması çok önemli olduğu için ışık armatürlerini doğru şekilde ve gözlerini yormadan seçmeniz gerekir. Çok renkli ışıklar bebeğin dikkatini dağıtabilir. Doğal ışık kaynakları her zaman bebek odası için ideal seçimdir.