Bebeklerde Epilepsi Belirtileri
Halk arasında sara olarak tabir edilen ve özellikle küçük yaştaki çocuklarda sıklıkla görülen epilepsi hastalığı, genelde kasılma ve çenede kitlenme ile kendini gösterir. Fakat bazı durumlarda bu belirtiler olmasa da dikkate alınmayan küçük nöbetler epilepsinin bir belirtisi olabilir. Özellikle 0 ile 1 yaşları arasındaki çocuklarda başlayan bu hastalık, kendini en çok ani sıçramalar ile belli eder.
Epilepside En Sık Görülen Belirtiler
Bebeklerde ve çocuklarda epilepsi hastalığı, her zaman erken dönemde anlaşılamayabilir. Bunun sebebi, bebeklerin bilinçlerinin kapanmadığı küçük çaptaki nöbetleri belli edecek hareket kabiliyetine henüz sahip olmamasıdır. Dolayısıyla ebeveynler bebeklerinin o anda bir kriz durumu yaşadığının farkına varamayabilirler.
Bazı nöbetler epilepsiyle alakalı olmayabilir. Fakat aradaki farkın tespit edilmesi zor olduğundan mutlaka doktora gidilmelidir. Bazen bebeklerde ateşten kaynaklanan havale şeklindeki nöbetler de olabilir. Dolayısıyla her halükarda doktor teşhisi şarttır.
Bunun dışında bebeklerin gözlerinin sürekli olarak bir noktaya odaklanması, sık sık kusması, kasılması, gece uykusundan çok sık olarak uyanması, sürekli anlamsızca kendi etrafında koşması ve hareket etmesi, aniden yere kapaklanması veya başının düşmesi gibi durumlar da epilepsinin belirtileri arasında sayılır.