Beslenme ve Ruhsal Sağlık
Beslenmeyle ruhsal sağlık arasındaki bağ gerçek mi? Evet, bu bir gerçek. Beslenme seçimlerinin fiziksel sağlığınız için önemini kanıtlayan bilgi zenginliği olunca, bilim insanları beslenme ve ruhsal sağlık arasındaki ilişkiyi derinden incelemeye başladı. Beynimiz beslenmemize bağlı olarak çalışıyor.
Psikiyatri de dengeli beslenme diğer terapiler kadar önemlidir diyor. Omega 3, vitanin D, çinko, magnezyum ve demir gibi beynin sağlıklı çalışmasını sağlayan materyal eksikliğinin akıl sağlığını da etkilediği açıklanıyor. Araştırmalar depresyon şiddetinin ve süresinin gelişiminde beslenmenin rol oynadığını gösteriyor. Depresyonun başında ve devamında iştahsızlık, öğün atlama gibi alışkanlıkların görülmesi bunu destekliyor.
Çalışmalara göre amino asit takviyesi ile depresyon belirlileri azalabiliyor. Çünkü amino asitler iyi hissetmemizi sağlayan serotonin gibi hormonlara öncülük ediyorlar. Betin sağlığı için özellikle çinko, omega 3 ve D vitamini üzerinde durmak gerek. Hayvansal besin kaynaklarında bulunan çinko ayrıca kabuklu deniz ürünleri, süt, peynir ve kuru baklagillerde yoğunlaşıyor. Omega 3’ün kaynağı ise balık, ceviz, badem, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeler. Vitamin D ise güneş vitamini olarak biliniyor. Ama D vitamininin eksikliği sadece yiyeceklerle kapatılamıyor, doktor tedavisi gerekiyor. Çünkü aşırı vitamin alımı da azlığı kadar tehlikeli.