Fitness Nasıl Yapılmalı?
Fitness Nedir?
Fitness vücut kas gelişimini sağlayan, fit bir vücuda sahip olmamıza ve sağlıklı yaşamamıza yardımcı olan bir spor dalıdır. Asıl amacı kas gelişiminden daha çok sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır. Fitness ile vücut geliştirmeyi birbirinden ayıran en önemli özellik budur.
Fitness Nasıl Yapılmalıdır?
Fitness ile ilgili en önemli konu haftada kaç kere antrenman yapılması gerektiğidir. Eğer ilk hedefimiz kas kütlemizi artırmak ise haftada en az 4 ya da 5 defa antrenman yapmamız şarttır. Bunun dışında fit bir vücuda sahip olup sağlıklı yaşamak isteyen kişiler için bu antrenman sayısı en az 2 ya da 3 gün olmalıdır. Diğer bir mesele de uygulanan antrenman programıdır. Başlangıç seviyesinde olan fitness sporcuları için 2 günlük antrenman idealdir. Bu sporcular bu antrenmanlarında vücutta yer alan tüm kas gruplarını bir günde çalıştıracak antrenman programlarını uygulamalılardır. Orta seviye fitness sporcuları için antrenman sayısı 3 ila 4 gün arasında olmalıdır. Bu kişiler antrenmanlarında kas gruplarını ikiye bölmüş şekilde iki günde bir tekrar eden antrenmanlara yönelmelidir. İleri seviye fitness sporcuları için antrenman sayısı mutlaka 5 ila 6 gün olmalıdır.
Bu sporcular antrenmanlarında bir günde tek kas grubunu ya da en fazla iki kas grubunu çalıştırarak daha odaklı bir çalışma içerisinde olmalılardır. Fitness konusundaki önemli noktalardan birisi de dinlenme günleridir. Bir sporcu art arda 2 ya da 3 günden fazla antrenman yapmamalıdır. Maksimum 3 günün ardından mutlaka bir dinlenme günü olmalıdır. Bu dinlenme gününde kaslar gelişirler ve kendilerini bir sonraki antrenmana hazırlarlar. Bu spor için önemli bir diğer konu ise antrenman süreleridir. Hiçbir zaman fazla antrenman yapmak daha fazla kas gelişimine sebep olmaz. Buradaki dengeyi iyi kurmak çok önemlidir. Bir sporcunun bir günlük antrenmanı ortalama 60 ila 90 dakika arasında olmalıdır. Çok uzun süreli antrenmanlar sinir sistemini yorar ve büyüme hormonu ve testosteron salgısını azaltır. Bu da kas gelişimini aksine kas kaybına neden olur. Bu yüzden antrenman süreleri de antrenman programı kadar önemlidir.
Çalıştırmamız Gereken Temel Kas Grupları Nelerdir?
Göğüs: Göğüs kafesini kaplayan kas grubudur. Üst vücut bölgesinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Dikkatle çalışılması gereken bir kas grubudur.
Ön Kol(Biceps): Pazumuzun ön kısmını oluşturan kas grubudur.
Arka Kol(Triceps): Pazumuzun arka kısmını oluşturan kas grubudur. Ön kola göre daha büyük bir kas kütlesidir.
Sırt: Sırtımızın tamamını ve bel kısmını oluşturan kas grubudur.
Omuz: Kol ile üst vücudu birbirine bağlayan kas grubudur. Diğer kas gruplarına nazaran daha küçük bir kas grubunu oluşturmaktadır.
Bacak: Alt bölgenin tamamını oluşturan ve bacaklarda yer alan kas grubudur. Bacak kasları vücuttaki en büyük kas gruplarıdır. Ön, arka ve üst bacak gibi gruplara ayrılırlar. Vücutta büyüme hormonunun bir kısmının salgılandığı önemli bir kas grubudur.