Gaz Yapan Yiyecekler
Vücudumuzun içerisinde gün içerisinde milyonlarca kimyasal reaksiyon gerçekleşmektedir. Tüm bu reaksiyonlar çeşitli şekilde sonuçlanmaktadır. Bu sonuçların bazıları gaz oluşumunu tetiklemektedir. Vücudumuzda oluşan gaz bazı ağrılara sebep olmakta ve bizi rahatsız etmektedir. Bu gaz oluşumundan doğal olarak kaçmak isteriz. Gaz oluşumunu engellemenin çeşitli yolları bulunmaktadır. Ancak bu yollardan herhangi birine başvurmadan önce vücudumuzda neden gaz oluştuğunu ve gazın nasıl oluştuğunu bilmemiz gerekmektedir.
Gaz Nasıl ve Neden Oluşur?
Vücudumuz çeşitli şekillerde gaz üretir. Bu yolların başında yemek yerken yutulan hava gelmektedir. Yemek yerken yemeğin içerisinde bazı ufak hava kabarcıkları bulunabilmektedir. Tüm bunlar midemizde birikerek içimizde bir gaz büyümesine sebep olabilmektedir. Bununla birlikte yediğimiz yiyeceğin kendisi de gaz yapabilmektedir.
Bundan dolayı yediğiniz yiyecekleri de göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Metabolizmanın yavaşlaması, yiyeceğin içimizde uzun süre beklemesi ve yavaş çalışan bağırsaklar da gaz oluşumunu tetikleyen etkenler arasında bulunmaktadır. Tüm bunlarla birlikte yiyecekleri az çiğnemek de gaz oluşumunu arttıran bir unsurdur. Sizde de fazla gaz oluşumu varsa tüm bu unsurları teker teker ve dikkatlice incelemeniz yararlı olacaktır.
Gaz Oluşumunu Tetikleyen Yiyecekler
Gazi üretimini tetikleyen çeşitli yiyecekler bulunmaktadır. Bu yiyecekler ve içecekler bağırsaklarımızda ve midemizde çeşitli kimyasal tepkimelere girerek gaz oluşturmaktadır. Bu yiyeceklerin başında krema ve süt gelmektedir. Bira da gaz yapan bir diğer içecektir. Kepekli tahıllar ve tam tahıllı buğday ekmeği de gaz yapan diğer yiyeceklerdendir.
Sakız, şeftali, armut, erik, elma, enginar da gaz oluşumunu tetikleyen yiyecekler arasında sayılmaktadır. Kuşkonmaz, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası ve soğan da gaz oluşumunu sağlayan yiyecekler arasında yer almaktadır. Fasulye ise gaz oluşumunu en çok artıran yiyecekler arasında bulunmaktadır. Gazlı içecekler de içildiği andan itibaren midemizde gaz oluşumunu sağlayarak bizi rahatsız edebilmektedir.
Gaz Oluşumuna Ne İyi Gelir
Gaz oluşumuna iyi gelen çeşitli davranışlar bulunmaktadır. Tabii ki de gaz oluşumundan kaçınmak yapılacak en güzel şeydir. Ancak gaz oluştuktan sonra bunu yok etmek adına yapılabilecek çeşitli şeyler bulunmaktadır. Egzersiz yapmak ve karnı ovmak metabolizmayı ve bağırsakları hızlandırdığı için gaz oluşumunu azaltabilmektedir.