Gizli Şekeri Nasıl Anlarsınız?
Vücutta sürekli dolaşım halinde olan kan ile vücuda enerji veren madde kan şekeridir. Kan şekeri glikozdan oluşur. Kan şekeri değerlerinin değişmesi genellikle yanlış beslenme alışkanlıkları ile olur. Kan şekeri eğer normalden daha yüksek bir durumda ise kişiye ‘gizli şeker’ tanısı konur. Peki, gizli şekerin belirtileri nelerdir?
Gizli Şekerin Belirtileri Neler?
Çok somut olmamanın yanı sıra gizli şekerin belirtileri görülmez. Nedeni ise pankreasın vücuda insülin sağlamasıdır. Bu durum kan şekeri değerlerinde dalgalanma yaratır. Belirtiler hastalığın ilerleme evresi ile kendisini belli eder. Bu ilerleyen evrede ise ‘Tip 2 Diyabet’ dediğimiz durum ortaya çıkar. Bu süreçte hastalarda kilo kayıpları, sürekli açlık hissi ve ayaklarda karıncalanma gibi durumlar vardır.
Gizli Şekeri Anlamanın Yolları
Değindiğimiz gibi hastalığın çok somut belirtileri olmadığından uzman bir hekim dahilinde belirli periyotlarla testler yapılır. Kişi özellikle 45 yaşın üzerinde ve de kilolu ise ayrıca gebelik sürecinde gebelik diyabeti geçirmiş ise gizli şeker riski çoktur. Bununla beraber ailesinde gizli şeker bulunanlarda daha sık rastlanır. Yapılacak testleri de şöyle sıralayabiliriz:
- A1C Testi: Geçmiş dönemde yapılmış olan kan şeker testleri değerlerinin ölçülmesidir.
- Açlık Kan Şeker Testi: Glikoz oranının kişi açken durumunu ölçmek amacıyla yapılan testtir.
- Oral Glikoz Tolerans Testi: Özel bir şekilde hazırlanmış tatlı bir sıvının içilmesi ile yapılan