Serviks Kanseri Tedavisinin Geleceği
Sperm hücrelerinin 5 günlük kısa ömürlerinde kadın yumurta hücresine ulaşıp döllemek gibi bir işi vardır. Gebelik oranları ve doğum kontrolünde başarısızlıklar olsa da spermler işlerinde oldukça iyidirler. Bununla birlikte, spermler yakında özgeçmişlerine yeni bir beceri ekleyebilir.
Spermler Kemoterapi İlaçlarını Taşıyabilir mi?
Almanya’daki bilim insanları, yeni bir araştırma ile artık mevcut yöntemlerden daha hızlı ve daha etkili dişi üreme sistemine ilaç vermeye yardımcı olmak için spermin navigasyon becerilerini kullanmak istiyor. Araştırma, sperm hücrelerinin, kanser ve diğer kadın üreme sistemi hastalıklarının tedavisinde, ilaç taşımak ve enjekte etmek için etkili bir araç olabileceğini öne sürüyor.
Bunu yapmak için, sperm kanseri hücrelerin bir kümesine programlanan spermlere “şapka” dolduran bir ilacı geliştirdiler. Her ne kadar sperm dişi üreme sistemi içinde gezinirken ne yaptıklarını zaten biliyor olsa da şapka üzerinde bir mıknatıs var; böylece doktorlar spermleri kanserli hücrelere daha iyi yönlendirebiliyor.
Sonuçlar, şapkaların sperm hızını % 43’e kadar düşürürken, test edilen 22 tıp donanımlı sperm hücresinden 15’inin ilaçlarını başarılı bir şekilde serbest bırakabildiğini gösterdi. Buna ek olarak, bu yöntemde, geleneksel ilaç uygulamasına göre aynı dozajın, ilk 48 saat içinde tümör hücrelerinin öldürülmesinde daha etkili olduğu gözlendi. Bununla birlikte, bu deneyler gerçek bir vücut içinde değil laboratuar ortamında ve insan spermine benzeyen boğa spermlerini kullanarak test edildi, ancak sonuç olarak insan spermleri değildir.
Jinekolojik kanserlerin servikal, yumurtalık, uterin, vajinal ve vulvar olmak üzere beş ana türü bulunuyor. Her yıl serviks kanseri teşhisi konulan yüz binlerce kadın mevcut. Risk altındaki kadınları tedavi etmek için daha etkili bir yönteme sahip olmak potansiyel olarak birçok can kurtarabilir. Yine de, bu teori iyi bir başlangıç olmasına rağmen, daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.